Geçtiğimiz yılın sonlarına hakikat artan global sakinlik tasaları, dünya çapında risk sermayesi ve teşebbüs yatırımlarına yansımış olsa da, Türkiye teşebbüs ekosistemi 2022’yi de yeni başarılarla geçirdi. Crunchbase bilgilerine nazaran 2022’nin son çeyreğinde Kuzey Amerika merkezli teşebbüslere yapılan yatırımlarda %63’lük bir gerileme görülürken, Türk startupları geçtiğimiz yıl 2021’de kırdığı rekoru daha da üst çıkardı. Türkiye merkezli erken etap teknoloji yatırım fonu StartersHub da 2022’yi yaptığı 7 yatırım, tamamladığı 3 exit ve toplam 18,1 milyon dolar fon büyüklüğüyle tamamladı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Startershub Yönetici Yöneticisi Arda Aşkın, “Özellikle B2B şirketlere odaklandığımız 2022’yi Türkiye girişimcilik ekosistemi için hayli kıymetli olan 3 exit ve 7 yatırımla tamamladık. 2023 ve devam eden yıllarda her yıl 10 teşebbüse yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Fon büyüklüğü 18,1 milyon dolara ulaştı
Girişimler için bir başlangıç noktası olarak konumlanan fonun toplam büyüklüğü de 2022’de 18,1 milyon dolara ulaştı. Fonun portföyünde yer alan ve 2022’de yurt dışına satılan teşebbüsler ortasında ise Paymes, PulpoAR ve Tridi yer aldı. Paymes’in tamamının, MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki milyonlarca hür çalışan, esnaf, danışman, ferdî işletme sahibi, ferdî eğitmen ve mikro satıcıyı anında ödeme alma tahlilleriyle destekleyen toplumsal bir ticaret platformu oluşturmak hedefiyle PayTaps tarafından satın alındığını belirten Arda Aşkın, “Şirket, faaliyetlerini PayTaps altında Özbekistan, Ürdün ve Gürcistan üzere pazarlarda sürdürüyor. Bunun yanı sıra Haziran 2022’de PulpoAR’ın B2B odaklı artırılmış gerçeklik tahlilleri, Glimpse Group tarafından satın alındı. Ayrıyeten şimdi 1 yıl evvel portföyümüze kazandırdığımız Tridi, Xometry tarafından satın alındı ve StartersHub olarak exitini en kısa müddette tamamladığımız yatırımımız oldu. Exit ve birleşmelerin dışında portföyümüzdeki 8 teşebbüs, 2022’de yerli ve yabancı kaynaklardan toplamda 4,2 milyon dolar fiyatında yatırım alarak değerlemelerini üst taşıdı” diye konuştu.
5,1 milyon dolar yatırım yaptı
Geçtiğimiz yıl 2 binden fazla yerli ve yabancı teşebbüsü incelediklerini, 500’e yakın teşebbüsü birinci evre değerlendirmesine aldıklarını kaydeden Arda Aşkın, “Startershub olarak odağımıza ölçeklenebilir tahlillerle gerçek sorunlara karşılık bulan, gerçek tesirler yaratan ve bölümleri kökten değiştirme potansiyeli taşıyan teşebbüsleri alıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana iş modeline ve vizyonuna inandığımız teşebbüslere 5,1 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Portföyümüzdeki tüm teşebbüslerle tertipli strateji toplantıları yapıyor ve sahip olduğumuz yatırımcı ağını girişimcilerle paylaşıyoruz. 2022’de portföyümüzdeki faal teşebbüs sayısını 37’ye çıkardık ve 5 yeni, 2 devam yatırımı tamamladık. Bu şirketler içinde otonom robotlarla temassız yemek ve market teslimatı yapan Delivers.ai, ödüllü dijital pazarlama sistemi Earnado, tüm gelir ve masrafların takip edilebildiği bir cüzdan uygulaması olan Kassa, kullanıcı davranışlarını varsayım etmeye odaklanan Quin ve data güvenliği alanında çalışan DatAnchor yer aldı” sözlerini kullandı.
Finans, eğitim, siber güvenlik ve lojistik teknolojilerine odaklanıyor
Her yıl 10 teşebbüse yatırım yapma maksadıyla hareket ettiklerini altını çizen StartersHub Yönetici Yöneticisi Arda Aşkın, değerlendirmelerini şu tabirlerle sonlandırdı: “HUB’ın portföyünde bulunan ve Türkiye’de kurulmuş teşebbüslerden Segmentify, Cognitiwe, Workiom ve Livad, merkezlerini Birleşik Krallık, Estonya ve ABD üzere ülkelere taşıyarak global adımlar atmaya başladı. Ayrıyeten Lumnion, Kolaybi üzere şirketler, Almanya operasyonlarına başlayarak dış pazarlara açıldı. Yapay zeka, İK teknolojileri, finansal teknolojiler, eğitim teknolojileri, üretkenlik, siber güvenlik, geliştirici araçları ve lojistik teknolojileri üzere B2B bölümlerle yakından ilgileniyoruz. 2023 ve takip eden yıllarda da erken evre teknoloji yatırımlarına odaklanmayı sürdüreceğiz.